promenada publica in galati

MG4

PROMENADA ELICE

PROMENADA PUBLICA IN GALATI

Promenada publica Zona Navelor – Elice face parte din proiectul de reabilitare a spatiilor publice din Municipiul Galati. Promenada publica face legatura dintre zona Spicu/Romarta si Parcul Elice, mai departe, Faleza Dunarii din Galati.

Promenada publica este zona pavata centrala care face legatura dintre Strada Navelor si Parc Elice.
Promenada respecta topografia naturala a terenului si preia diferenta de 5,5 metri, de la Nord la Sud, prin trepte de 12cm pozitionate, cate una la fiecare 20 de metri. De asemenea, Promenada este impartita in 3 zone:

Promenada Nord

Plaza

Promenada Sud

ECHIPA

Concept: CMD + BTFArch

Arhitectura: BTFArch

Arhitectura Peisagera: CMD

Rezistenta si Documentatii: Proiect SA Galati

LANDSCAPE

PLAN

promenada publica in galati plan landscape
promenada publica in galati

Plaza, zona centrala a Promenadei, are o latime de 28,6 metri si o lungime de 40 de metri. Profilul petonalei mentine o declivitate a pavimentelor de 2% in Promenada Nord si de 1% in Plaza si Promenada Sud.

In zona de nord a Promenadei, un trunchi de piramida cu dimensiunile bazei de 6.0×6.0 metri, cu pereti metalici gravati cu nume ale personalitatilor Municipiului Galati, avand structura metalica – deci fara sarcini mari asupra placii de beton – va lasa sa curga apa peste cei patru pereti in niste rigole ascunse in paviment. Pe peretele sudic al trunchiului de piramida apa va curge printr-o nisa metalica in albia dintre parapetii care fac obiectul descrierii de mai sus. Odata ajunsa in albia dintre parapeti, apa va incepe sa curga natural in panta de 2%.

promenada publica in galati
promenada publica in galati

Astfel, albia cursului de apa este la o cota de plecare de -5 cm fata de parapetul din beton. Parapetii vor avea schimbari de cote din 10 in 10 metri cate 20 de centimetri. Albia cursului de apa va avea ruperi de cota la fiecare 10 metri cu diferente diferite, in functie de preluarea cotei de 5cm diferenta fata de parapet. Albia cursului de apa va fi din piatra naturala din granit, placata pe placa de beton in placi de 60cm x 60cm. La fiecare rupere de cota, piatra va fi montata astfel incat sa formeze o cascada in miniatura.

In zona estica a Promenadei, de-a lungul parapetilor de beton care sustin cursul de apa, vor fi amenajate rampe pe toata lungimea Promenadei pentru parcurgerea traseului de catre persoanele cu dizabilitati locomotorii. Cu exceptia acestor rampe, preluarea diferentelor de nivel ale terenului va fi facuta prin intermedul treptelor de 12cm amplasate la fiecare 20 de metri.

promenada publica in galati
promenada publica in galati

In Plaza, cursul de apa va ajunge sub nivelul pavimentului. In acest sens, deasupra cursului de apa vor fi montate grile metalice din care vor iesi jeturi de apa cu puteri si debite diferite. Apa va curge cu ajutorul unei cuve metalice, pe sub grilajele metalice si se va vedea din nou incepand cu Promenada Sud. De data aceasta, in Promenada Sud, apa va curge la nivelul pavimentului, nemaiexistand parapeti din beton pentru sustinere. La sfarsitul traseului, apa va curge in bazinul metalic din tabla neagra de 10mm. In bazin vor fi montati bolovani mari de granit, cca 1.5-2.0 tone fiecare. De aici, apa va fi preluata de pompe care vor reface circuitul acesteia pe langa traseul vizibil catre trunchiul de piramida din nord.

promenada publica in galati