gradini interioare

GRADINA

IB

AMENAJAREA UNEI GRADINI MICI

Amenajarea unei gradini mici poate fi, la prima vedere, un lucru simplu. Nicidecum, gradinile mici iti ofera cel putin aceleasi dificultati, poate chiar mai mari decat gradinile cu suprafete generoase.

In momentul in care beneficiarii acestei gradini i-au solicitat peisagistului Cosmin Coman intocmirea unui proiect de amenajare a gradinii, spatiul exterior casei nu avea nicio functiune. Era un teren mocirlos, plin de plante din toate speciile si tipurile: flori perene, arbusti rasinosi, o Magnolie, un Lamai, cativa Bambusi mari, cativa mici, Hortensii, Lavanda, un amestec lasat in stand-by, in asteptarea unui specialist care sa transforme acest spatiu pentru depozitare intr-o gradina.

Principala problema a gradinilor mici din Bucuresti o reprezinta lipsa intimitatii. Ferestre curioase stau atarnate de jur imprejur gata sa observe tot ce misca in curtea vecina. In cazul nostru, aceasta problema era una foarte importanta, mai ales ca arhitectura fatadelor casei incurajeaza curiosii prin ferestrele mari de sticla. Mai mult, beneficiarul are o piscina in zona vestica si, impreuna cu zona de deck, acestea ar trebui sa fie ferite de privirile vecinilor sau a trecatorilor care parcurg aceasta strada din Bucuresti.

Beneficiarii, o familie tanara careia ii place sa isi petreaca timpul liber afara, si-au dorit un spatiu pentru socializare, pentru recreere, un spatiu intim care sa dialogheze cu arhitectura casei, una contemporana.

Plecand de la aceasta tema de proiectare, Coman a propus, pe de o parte, coborarea cotei 0 a gradinii la -0.40 si, pe de alta parte, construirea unor jardiniere din beton, generoase, inalte, care sa urmeze linia gardului sudic, tocmai pentru a inchide unghiul de perspectiva dinspre vecinii de la sud. Jardinierele urmau sa fie plantate cu speciile de Juniperus gasite in sit.

La fel, pentru a bloca perspectivele dinspre strada, peisagistul a propus o alta jardiniera, de data asta, mica, in care a creat un zid de Bambus cu o inaltime de peste 2 metri. Mai mult, in aleea veche s-au executat taieri ale placii de beton pentru crearea unor nise care sa mareasca spatiul verde al gradinii. Intr-una din ele 5 Mesteceni se ridica dintr-un masiv de ierburi ornamentale.

Odata rezolvate aceste cereri, peisagistul s-a ocupat de organizarea spatiului nou creat, cel care, in viziunea lui, trebuia sa fie un living exterior. In acest sens, coborarea cotei cu 40cm, zidurile jardinierelor cu plantele care curg sau se ridica din ele, cu treptele din piatra, cu zidul de sprijin placat cu lemn, cu arborele mare, Liriodendron, ridicandu-se dintr-un masiv de Pennisetum, cu dalele din piatra care te conduc catre o banca aparent din lemn, in fapt, ea fiind din beton, in consola, in zidul jardinierei, cu covorul de gazon, toate fiind parte la inducerea acestei idei de a avea un living exterior. Si daca toate nu au creat acest sentiment, peisagistul a decis sa ramana in nota contemporana si sa creeze in jardiniera mare o nisa de 1.2m care va fi placata cu piatra, zid pe care va curge o panza de apa. Mai mult, avand in vedere suprafata mare de deck, Coman a propus taierea acestuia si spargerea placilor de beton pentru a ridica aici o specie spectaculoasa prin forma si culori de Libocedrus.

Jardiniera mare este cea care salveaza mare parte din plantele pe care beneficiarul deja le achizitionase, mici completari fiind facute pentru a crea diversitatea in ea.

Dupa aproape doua luni, proiectare si executie, lucrarile de amenajare fiind facute de cei de la Natural Design, a rezultat o gradina mica, contemporana, un spatiu care te invita la socializare, recreere, un spatiu care te invita acasa.
Proiectant: peisagist

TEAM

Landscape Architecture: CMD

Constructor: Natural Design

LANDSCAPE

PLAN

gradini interioare